keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Skräppäyshaasteita

Tämän postauksen idea tuli jo aikaisemmin, mutta nyt sain inspiraation tarttua siihen.
Mulla on ollut tällä viikolla onnimatkassa! Työni valittiin "Star Witness" -paikalle CSI -haasteessa. Mikä mahtava kunnia! Tuntuu kivalta saada työlleen kiitosta.

Skräppäys -kuinka päästä alkuun?

Kuten joskus aikaisemmin mainitsinkin, ovat haasteet mainio tapa päästä alkuun. Haasteita on erilaisia, osassa määritellään aihetta, osassa annetaan valmis luonnos ja osa saattaa antaa määreitä niin väreille, aiheille kuin tekniikoillekkin.

Haasteisiin osallistutaan yleensä julkaisemalla oma työ omassa blogissa ja linkittämällä blogi postaus sitten haasteblogiin. Haasteissa on erilaisia sääntöjä ja ne kannattaa lukaista läpi ennen omaa postausta. Toisissa haasteissa vaaditaan, että työ ei osallistu muihin haasteisiin, sen pitää olla ennen julkaisematon tai se ei saa olla digiversio.

Haasteisiin voi osallistua, vaikka Englanti ei kovin hyvin taittuisikaan. Haasteissa ei arvostella kielitaitoa, eikä sivujakaan, vaan annetaan kannustavaa ja mukavaa palautetta. Se, että ei voita, tai ei valita tähtikaartiin, ei tarkoita, että työsi olisi huono. Jotkut itselleni tärkeät, omasta mielestäni erityisen onnistuneet työt eivät ole saaneet lainkaan huomiota haasteissa ja joskus yllättävät työs taas ovat nousseet esille.

Suomessa ei ole samanlaista kulttuuria nostaa esille "parhaita" töitä, joten kynnys osallistua voi olla pienempi. Ei kuitenkaan kannata tehdä sivuja muiden takia. Haasteet eivät ole kilpailu, vaan mukavaa yhteisöllisyyttä harrastuksessa jota usein tehdään yksin.

Alkuun en itsekkään oikein tohtinut osallistua ulkomaisiin haasteisiin, pelkäsin kieltä, taso vaikutti hurjalta ja olin epävarma säännöistä. Mutta kysymällä oppii! Sanakirja apuun ja muut suomalaiset! CSI:n haasteestakin valitsen monesti ne osat jotka ymmärrän, luonnoksissa ei tarvitse ymmärtää sitäkään vähää.

Skräppäyshaasteita


Yllä mainitsemani CSI -colors, stories, inspiration, tuntuu ensisilmäyksellä vaikealta, mutta kun haastetta lähtee purkamaan kylmän rauhallisesti todellisen skräppäysetsivän tavoin, saa haasteesta helposti kiinni.

 Ajatuksena on se, että The scene toimii inspiraationa. Sivusta pitää löytyä koko kuvasta poimittu väripaletti, sekä vähintään kaksi asiaa evidence listasta että väh. yksi asia testimony listasta. Syyskuun aikana sivun pitää myös mukailla annettua sivupohjaa. Yllä oleva Case file on tällä hetkellä menossa oleva haaste.
CSI-haasteen työt ladataan suoraan sivustolle, joka vaatii kirjautumisen. Ensimmäisen kerran oli hitusen hankalaa hahmottaa miten sivusto toimii, mutta ladattaessa ei tosiaan tarvitse tehdä mitään, ylläpito siirtää sivut oikeiden kansioiden alle. Pieni tarina sivusta lontooksi on paikallaan, ja ainakin pitää osoittaa mitä haasteen osia omassa työssään on käyttänyt. Jäsenille tarjotan joka viikko myös case fileen sopivia printattavia elementtejä, joita voi hyödyntää omassa työssään. Lisää sääntöjä löytää tästä linkistä.

Syyskuussa CSI- haaste tekee yhteistyötä toisen kivan haastesivuston kanssa.  Once Upon A ...Sketch on nimensä mukaisesti luonnoshaaste. Luonnoshaasteissa on ideana seurata annettua sivupohjaa joustavasti ja luovasti. Minusta on kiva jos voidaan osoittaa, että osallistuvissa töissä on käytetty samaa sivupohjaa, mutta ne kaikki näyttävät silti erilaisilta. Käykääpä vaikka kurkkaamassa osallistuvia töitä.
Tarkennan vielä, että sketch on sananmukaisesti luonnos. Se ei määritä värejä, eikä yksittäisten koristeiden muotoa. Vaikka kuvassa on aita, voi siinä tilalla käyttää haluamaansa elementtiä! Tähän haasteeseen ei voi osallistua digisivuilla.


Itse olen innostunut osallistumaan myös Skissedella -haasteisiin. Skissedella toimii samaantapaan kuin yllä oleva Once upon A sketch. Joka viikko annetaan uusi luonnos jonka mukaan sivu tehdään.
Skissedella ilmestyy sunnuntaisin. Formaateista säännöissä sanotaan näin:  All formats are allowed. Not allowed to enter cards, Digi layout. Not allowed with Art Journals.  Eli kaikki onsallittu, paitsi kortit, digisivut ja artjournaling. Hassussti ilmaistu.

Muita ulkomaalaisia haasteita: Sketchabilities,
Scrap365, Shimellen starting points, ScrapFIT

Suomessakin toimii koko joukko haasteita. Skräppäämällä voi osallistua ainakin P*skikseenArkkikaupan haasteeseen, Amalian haasteisiin ja Lauran korttihaasteeseen.

Mitä muita haasteita sinä tiedät?

Kiitos vinkeistä!

9 kommenttia:

  1. Lauran korttihaasteeseen voi myös osallistua skräppäämällä: http://laurankorttihaaste.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Format tarkoittanee tuolla kokoa, eli kaikenkokoiset skräppisivut on sallittu. Sanakirja ainakin ehdotti formatille myös suomennosta koko :)

    VastaaPoista
  3. Ai niin, Shimellellä on Scrapbook Starting Points -haaste: http://www.shimelle.com/category/scrapbook-starting-points/

    Sitten tietysti monilla nettikaupoilla on omansa, mm. Herneämpäristä löytyy useita erilaisia viikottain ilmestyviä sarjoja joihin liittyy haaste.

    VastaaPoista
  4. Täällä ihmettelen CSI-systeemiä, kun ensimmäisellä kerralla todellakin on aika hankalaa.. Saiskos jonkun hyvän vinkin, pliis.

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, vielä kivempaa jos kommentoit!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.