Etusivu PageMina PageKurssit PageOhjeita PageLinkkeja PagePaperilla-lehti

sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Kankaanpaino kokeiluja

Koulussa meillä on kurssi kankaankuvioinnista. Tein kurssin puitteissa erilaisia kokeiluja. Kankaan kuviointi on hauskaa, eikä se välttämättä vaadi isoja satsauksia rahallisesti. Ainoastaan suosittelen kunnollisten värien hankkimista. Suomessa kankaanpaino värejä ja muita tarvikkeita myy mm. emotuotanto.

Tässä ensimmäisessä ole käyttänyt paperaskarteluun ostamaani maskia leimasimena ja sen jälkeen jättänyt maskin paikoilleen ja suihkuttanut turkoosia väriä kuvion ympärille.


Tässä kokielussa harjoittelin painamista kahdella värillä. Kuvion muodostaminen tällä tavoin vaatisi huomattavasti tarkempaa työskentelyä, kuin mihin olen taipuvainen. Jo raportin valmistusvaiheessa pitäisi ottaa huomioon kuvion istuvuus. Olen tässä kohdistanut seulan maalarinteipin ja viivaimen avulla, mutta parempaan tulokseen olisin päässyt käyttämällä apuna kohdekulmaa. Kohdekulmaa käytettäessä painetaan kuva ensin kalvolle, mallataan kohdilleen, laitetaan puinen kohdekulma paikoilleen ja siirretään kalvon tilalle seula.


Tämä on tehty sabluunalla. Sabluuna on peräisin Ed Rothin kirjasta Stencil 101. Erittäin hauskoja muitakin sabluunoita, suosittelen! Painoin kuvion kohopastalla, jonka kuivumisen jälkeen kohotin silitysraudan avulla. Tulos on mokkanahkamainen.

Tämä on töissä kehitysvammaisten kanssa tehty. Valmiiseen tylsähköön pannulappuun on skäppäysleimasimista erotellulla pilkulla painettu lehtiä. Helppoa ja hauskaa.

Tässä on kokeilumielessä painettu kulpamuovilla keittiö pyyhkeeseen.

Tämä on tehty niin että kalvolle on maalattu kiekuroita jotka on sitten painettu kankaaseen. Ensimmäisen värin kuivuttua on sama toistettu toisella värillä.

Esto tekniikka. Tässä on käytetty keitettyä jauhoseosta.
Vettä ja jauhoa keitetään vellimäiseksi seokseksi, jonka jälkeen velliä levitetään kankaalle haluttuun muotoon. Jauhoseoksen annetaan kuivua. Kuivunutta jauhoseosta voidaan murentaa vetämällä kangasta erisuuntiin. Näin saadaan muodostuneeksi halkeamia jotka antavat valmiiseen työhön mukavan efektin. Tämän jälkeen pigmentti levitetään kankaalle esimerkiksi pensselillä, telalla tai tuputtamalla.
Värin annetaan kuivua, jonka jälkeen se kiinnitetään kankaaseen silittämällä. Tämän jälkeen vehnäjauho pestään pois kädenlämpöisessä vedessä. Pesu kannattaa tehdä erillisessä vadissa ettei vehnäjauho tuki viemäriä.
Tämä on valmistettu kuten edellinen, mutta vehnäjauho seosta ei ole keitetty, vaan sen on annettu turvota huoneen lämmössä. Tässä kuvassa näkyy hienosti kuivuneen jauhoseoksen pinnan rikkomisen muodostama marmorointi.

Tässä on käytetty kuivaa taulusientä leimasimena.


Ja tää sabluuna on peräisin Helen Morris nimisen tekijän kirjasta Stencil it.
Stereot taas on kirjasta Stencil 101. Raapetekniikka. Tässä on valmista sabluunaa käyttäen painettu kohopastalla kasettisoitin, johon kaiuttimien kohdalle on hammastikulla raavittu ruudukko.

Raapetekniikkaa voi käyttää myös useamman painoväri kerroksen esille tuontiin.


Estotekniikka vaha. Tässä on käytetty kynttilävahaa estotekniikkana. Seulalle on maalattu vahaa jättäen auki kohdat mille väriä on haluttu.

Kolmella värillä painaminen. Tätä varten on tehty kolme erillistä paperisabluunaa.

Estotekniikka, maalarinteippi. Tässä tekniikassa on maalarinteipillä estetty kangasvärin pääsy.

Tämä on tehty samaan tapaan kuin ensimmäinen. Maskia on käytetty myös leimasimena. Taustaan on elävöittämiseksi käytetty kahta eri vihreää ja lopuksi on käytetty leimasinta ja kankaalle sopivaa leimasinväriä tekstin leimaamiseen.

Puuleimasimella leimaaminen. Tässä kangas on kuvioitu Intiasta tuoduilla puuleimasimilla. Puuleimasimia käytettäessä on tärkeää että kankaan alla on pehmuste, sillä leimasin on harvoin pinnaltaan aivan tasainen.
Kangastusseilla piirtäminen. Tämä on erään asiakkaani tekemä työ. Kangas kassi on teipattu pöytään kiinni ja asiakas on taiteillut pinnan täyteen haluamallaan tavalla.

Tämä isompi kangas on tehty leikkaamalla sixxizillä kolme puuta kaaviopaperille ja painoin ne kolmella eri vihreän sävyllä. Tämän jälkeen tein saman poroleikkurilla ja painoin muutamia poroja sinne tänne.

Perunapainanta. Tässä näytteessä on tehty perunasta leimasin.

Että tälläistä. Kaikki ei lopputulokseltaan ole mitään maailman hienoimpia taidon näytteitä, mutta ehkä joku rohkaistuu kokeilemaan. on nimittäin hauskaa hommaa!

2 kommenttia:

  1. Oijoi miten monenlaisia! Aivan ihania!

    VastaaPoista
  2. Hei! Kokeilin tänään tehdä ketsuppipulloon vehnäjauhovelliä, jolla olisi kuvioitu kangasta. Jauho ei mennyt tasaiseksi ja pullosta lorahti kaikenmaailman klönttejä. Olisiko ideaa, miten sen saisi parhaiten tasaiseksi ja pulloon, josta lasten olisi helppo puristaa ja kuvioida kangasta?

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, vielä kivempaa jos kommentoit!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.