Etusivu PageMina PageKurssit PageOhjeita PageLinkkeja PagePaperilla-lehti

lauantai 29. kesäkuuta 2013

Valintoja, valintoja.

Olen miettinyt blogiani tässä pidemmän aikaa. Olen lukenut maailmalta bloggaajien vinkkejä hyvän blogin kirjoittamiseen ja pohtinut mitä blogiltani haluan. Matkan varrella blogini suunta on muuttunut. Välillä olen keskittynyt pelkästään askarteluun, välillä julkaissut enemmän myös omaa elämääni käsitteleviä juttuja. Viime vuosi keskittyi lähes täysin askarteluun. Olen joutunut pohtimaan miksi bloggaan, kenelle kirjoitan ja mitä haluan tältä kaikelta.

Totuus on, että oikeasti en pysty joka päivä tarjoamaan viimeisteltyä, harkittua ja persoonallista luovan työnprojektia. Jos lähden sille linjalle kompromissaan monia asioita joita pidän tärkeänä. Luova itse ilmaisu muuttuu liukuhihnatyöksi, joka on kaukana siitä miksi skräppään. Kuluu päiviä etten skräppää, mutta saatan tehdä muunlaista luovaa työtä. Valokuvausta ja otettujen kuvien käsittelyä, teen erilaisia mixed media kokeiluita tai art journal tyyppistä, hyvin henkilökohtaista itseilmaisua.Olen tullut siihen tulokseen, että askartelu on osa minua. Hyvin tärkeä osa. Tykkään todella paljon skräpätä ja voisin jopa sanoa tarvitsevani sitä. Luova työ pitää minut järjissäni. Se auttaa käsittelemään asioita ja on hyvin pitkälti sitä kuuluisaa omaa aikaa. Skräppäyksen opettaminen on myös minulle mieluisaa ja parasta kaikessa on kun ihmiset kurssin jälkeen tulevat kiittämään ja sanovat inspiroituneensa. Se, että saan herätettyä toisessa ihmisessä ilon luoda jotakin itselleen, on melkein parasta mitä tiedän.


Oman toiminimen perustaminen on tehnyt minusta yrittäjän. Pidän skräppäys ja mixed media -kursseja verkossa ja kutsusta melkein missä vaan. Toimitan Paperilla -verkkolehteä. Kirjoitan juttua Ihanaan. Pitäisikö blogini olla yritykseni jatke, vai saako blogi esittää yrittäjän monipuolisemmin, askartelun ollessa vain yksi kiinteä, joskin iso osa elämää. 

Menetänkö kenties mahdollisuuksia esittelemällä blogissani valokuvia ja tapahtumia myös askartelumaailman ulkopuolelta? Kirjoitanko blogia itseni takia, vai haluanko muokata blogiani siihen suuntaan mitä kuvittelen lukijoitteni haluavan? Mistä edes voin olla varma miksi ihmiset lukevat blogiani? Millaisia mahdollisuuksia tarkalleen ottaen haluan?


Suuret blogimaailman tuntijat sanovat, että jos kirjoitat askartelublogia pysy lestissäsi ja perusta oma blogi kokkaamiselle. Ehkä näin on, jos todella elää bloggaamisella. Itse koen askartelun olevan osa luovaa elämäntapaa. Siihen sisältyy joskus myös sisustamista ja toisinaan ruuanlaittoa. Ensimmäistä kertaa elämässäni olen myös kiinnostunut muodista! Sattuneista syistä sydäntäni lähellä ovat myös perhe, rakkaus ja ylipäätään positiivinen ja hyväksyvä elämänasenne. Kaikki nämä ruokkivat myös luovaa käsillätekemistä.

Näin ollen aion jatkossa keskittyä blogissani siihen mikä minulle on elämässä tärkeintä. Olkoonkin, että se ei aina liity askarteluun tai joku teistä saattaa hypätä suosiolla joidenkin juttujen yli. Tärkeintä on, että blogin kirjoittaminen tuntuu itsestäni mielekkäältä ja hauskalta. Askartelu, yrityksellä tai ilman, on kuitenkin elämässäni se asia, jonka tarkoitus on lisätä hyvinvointia ja positiivista ajattelua, ei negatiivista energiaa!


Mukavaa keskikesää kaikille!

Minna


19 kommenttia:

 1. omg the last photo is incredible, what lens did you use?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you! I used my Canon 50 mm f/1,4. The trick is to use paper with a heart shaped hole on top of the lens. I found the introductions from the Pinterest (of course!), but I can't find it any more?!

   Poista
 2. Erittäin hyvin ajateltu ja sanottu. Samaa minäkin olen pohdiskellut ja päättänyt, että en mitään kakkublogia askartelublogin lisäksi perusta, vaan postaan haluamani leivontajutut nykyiseen blogiini. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän samaa ajattelen, että useamman blogin ylläpitäminen tuntuu kovin vaivalloiselta ja jollakin tavalla myös turhalta. Suuren maailman gurut ovat toista mieltä, mutta olkoot ;)

   Poista
 3. Luulenpa, että palaamme tähän blogiin oli juttua sitten askartelusta, valokuvauksesta tai vaikka siitä kakunteosta tai päättömästä höpinästä, mitä omastani joskus löytyy. Joihinkin blogeihin jää koukkuun oli aihe mikä hyvänsä jos ne on hyvin kirjoitettu niinkuin sinun blogisi. t.Ansku

  VastaaPoista
 4. No tunnustan, että itse olen blogimaailman "tuntijoiden" kanssa samalla linjalla ja en pidä sillisalaattiblogeista. Tässä tietty taustalla on, että seuraan lähinnä harrasteblogeja enkä vaikka ihmissuhde-blogeja. Tietyllä tasolla voi blogissa harrasteita laajemmaltikin eikä aiheiden pidä olla täysin rajattuja vaikkapa skräppäämiseen. Minua ei siis haittaa ajoittaiset kakkureseptit, puutarhakuvat tai villasukat vaikka keskitynkin askartelublogien lukemseen.

  Toki blogin pitämiselle pitää olla peruste, jollakin se voi olla vaikka se oman luovuuden ja ajatusten tuominen julki. Mutta toisaalta, jos puhut samalla askartelualanrittäjyydestä, blogi on myös sinulle mainoskanava omiin kursseihisi ja artikkeleihein. Jos blogi ei ole enää askartelupainotteinen, kärsiikö ns yrittäjyysimagosi siitä? Vastausta en tiedä. Toimiva blogi ei vaadi minusta päivittäistä julkaisua, jos julkaisujen laatu on kuitenkin hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palaan asiaan vielä huomenna, mutta pieni kommentti tähän väliin. Blogini tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä jatkumaan askartelupainotteisena, sillä kokonaisuudessaan elämäni on hyvin askartelupainotteista. On ollut jo pitkään ja toivottavasti tulee olemaankin!

   Poista
  2. Mä pidän eniten blogeista, jotka koskettavat minua jollakin tasolla. Kuvien, tekstin, aiheen ja näkökulman kautta. Luen enimmäkseen askarteluun, mutta myös muotiin, sisustukseen ja yleiseen elämäntapaan liittyviä blogeja. Kaikissa niissä näkyy kirjoittajansa henkilökohtainen kädenjälki.

   Olen sitä mieltä, että kaikki ei kuulu blogiin tai ylipäätään internettiin. On paljon asioita jotka kuuluvat vain itselle tai muutamille läheisille ihmisille. Joten ihmissuhteiden ruotimista blogissani ei jatkossakaan tulla näkemään ;)

   Oma käsitykseni askartelusta taas on jollakin tapaa laajentunut koskemaan hyvinkin erilaisia projekteja. Skräppäykseen kuuluu minusta hyvin olennaisena osana valokuvaus ja kuvien käsittely. Se on toimintaa, mikä minulla luo inspiraatiota ja pohjaa paperiaskartelulle. Hyvä, onnistunut kuva ikään kuin houkuttelee, suorastaan huutaa tulla skräpätyksi!

   Mixed media projektit taas lähtevät materiaaleista, kokeilun halusta, tarpeesta tehdä "jotain". Ne useimmiten syntyvät tehdessä, ilman varsinaista mielikuvaa valmiista työstä. Hyvin erilaista työskentelyä kuin skräppäys, jossa valokuva on pääroolissa.

   Yksi asia joka minulle on ollut tärkeää siitä lähtien kun aloitin bloggaamaan (2007!), on ollut ihmisten innostaminen. Jotenkin tuntuu, että valmiiden töiden esittely täällä blogissa on mennyt välillä vähän luetteloinniksi. Olen tehnyt tälläistä, tälläistä ja tälläistä.

   Kahtotaan. Tämä oli vain tälläinen avoin tilitys asiasta ja pohdintaa siitä että en taida pystyä taltuttamaan itseäni asiantuntijoiden muotteihin.

   Poista
  3. Esimerkkinä vaikka valokuvaus taas minusta sopii erittäin hyvin skräppäyspainotteiseen blogiin, koska se on olennainen osa tätä askarteluharrastusta.

   Kädentaitajien blogit ovat usein laidasta laitaan tuotoksia, olemmehan usein luovia hulluja :) Mutta esim muodin, sisustuksen, puutarhan, skräppäyksen ja vaikka ruuan laittaminen samaan blogiin alkaa minusta kuulostaa sillisalaatilta. Tosin jos muoti == oma kädenjälki itsetehdyissä tai tuunatuissa vaatteissa, sisutus sisältää omaa taidetta/mixed mediaa/kätten töitä, jne niin siinä taas on se sitä "askartelua". Puutarhassa olisi ihana nähdä myös niitä omien kätten jälkiä. Arvostan sitä että omaa luovuutta tuodaan eri tavoin esiin.

   Askartelupainotteisessa blogissa Lindexin kuteet tai Ikean valmistavaroilla sisustetut huoneet taas menevät turhan kauaksi siitä mieltämästäni punaisesta langasta. Eli nää on toki myös henkilökohtaisia nyansseja. Mutta sulla tuskin sisustus tarkoittaa hengetöntä myyntikataloogi-huonetta :D

   Poista
  4. Puuhiksen luettelosta muoti, sisustus, puutarha, skräppäys ja ruoka tuli heti mieleen Elsien ja ja Emman A Beautiful Mess -blogi - siellä on yläpalkissa on lueteltu Crafts, Photography, Recipes, Decor, Fashion, Beauty ja piti ihan tehdä haku... kyllä siellä lukuisia postauksia löytyi Garden-aiheellakin. :-) Ja ABM on kyllä menestynyt blogi, joten todellakin monenlaista mahtuu yhteen blogiin.

   Oikeastaan A Beautiful Mess on hyvä esimerkki siitä, että jos blogilla on vahva oma tyyli, henki ja ajatus, se kannattelee useita aiheita. Ja samaten se on esimerkki siitä, miten sisältö ajan kuluessa voi muuttua. Joskus AMB oli pelkkää paperiaskartelua ja valokuvausta, sitten muita kädentaitoja ja sisustusta, sitten tuli muoti ja tyyli, sitten reseptit, jne.

   Kun vaan tekee hyvin sen mitä tekee, sillä pääsee pitkälle. :-)

   Poista
 5. Jos blogin rajaus on vaikka "luova elämäntapa", voi se sisältää tosi paljon monenlaista. Joten luovasti eteenpäin vaan!

  Suuren maailman guruista - mm. Ali Edwards kirjoittaa blogiinsa elämänsä tapahtumista, äskettäin oli kuvaus festarireissusta joka ei todellakaan ole askartelua. Sitten samat tapahtumat näkyvät Alin Project Life -postauksissa ja jotkut erillisissä skräppisivuissa. Ja hyvin toimii! Jos Ali tekee niin, sen täytyy olla oikein! ;-) ja toisena esimerkkinä Cathy Zielsken kuntoiluprojekti, johon liittyy dokumentaatio. Ja hyvin toimii sekin, on jopa poikinut nettikurssin.

  Jonkinlainen sisäinen johdonmukaisuus tietysti on kiva lukijan kannalta, mutta mielestäni blogi kanavana on sellainen, että yhteen blogiin voi sisällyttää muutakin kuin vain yhdenlaista ydinsisältöä.

  VastaaPoista
 6. Tuo "luova elämäntapa" on hyvä ehdotus blogin kantavaksi ideaksi. :)Ja hyviä pohdintoja täällä on puoleen ja toiseen. Itse olen päätynyt lisäämään blogiini myös muunlaista sisältöä lähinnä, koska välillä elämän pyörteissä ei ehdi tehdä käsitöitä niin usein kuin haluaisi ja toisinaan niinsanottu askartelumojo vaan ON kateissa, vaikka aikaakin olisi. Noiden kausien aikana on kiva antaa lukijoille hieman vinkkiä siitä, mitä on tullut puuhailtua. Varsinkin kun bloggaaminen on itselleni aika paljolti sama kuin harrastuksen sosiaalinen puoli. Toisaalta se, ettei ole jatkuvasti ihanpakkopakko tehdä jotain projektia blogissa esiteltäväksi estää leipääntymistä sekä käsillä tekemiseen että toisaalta bloggaamiseen. Minulla kyse on vain ja ainoastaan harrastuksesta, joten tuo mielekkyys on erityisen tärkeää.

  VastaaPoista
 7. Aivan mahtavan hienoa keskustelua! kiitos kaikista ajatuksista puoleen ja toiseenkin. Jotenkin ytimeksi kuitenkin nousee se, että kun tekee omannäköistään, niin on mahdollisuus säilyttää punainenlanka, vaikka aiheet vaihtuisivatkin.

  A Beautiful Mess <3

  VastaaPoista
 8. Minä tulen lukemaan blogiasi, mitä ikinä tulet sinne laittamaankaan, koska se mitä sanoit tuosta innostamisesta, kolahti minuun täysillä. En ole vielä yhtään leiskaa tehnyt, mutta muihin askarteluprojekteihin olen saanut sitä innostusta täältä :)
  Kiitos! Jatka kuten sinusta hyvältä tuntuu..

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, vielä kivempaa jos kommentoit!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.