Etusivu PageMina PageKurssit PageOhjeita PageLinkkeja PagePaperilla-lehti

keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Grillikylkeä ja kasvisnyyttejä

Terveisiä mökiltä! Olen ajastanut postauksia etukäteen, mutta meillä on mieheni läppäri mukana. Aurinkopaneeleista saadaan sen verran sähköä, että pieni datailukin onnistuu. Tämä postaus syntyi ruokakuvaus innostuksestani!

Lapsuudessani meillä oli mökki Kulloossa. Tai tarkemmin sanottuna mökki oli parakki, vanha kukkakauppa. Parakissa oli kaksi huonetta. Toisessa nukuttiin kerrossängyissä ja toinen toimi olohuoneena ja keittiönä. Samalla tontilla oli myös mummon ja ukin mökki. Se oli hirsinen ja sijaitsi mäenpäällä. Mökissä oli pienenpieni makuuhuone, jossa oli sänkyjä lomittain aina kattoon asti! Mökkien välissä oli pieni sauna ja vessa yhteiskäytössä. 

Suurin osa ruuasta laitettiin nuotiolla. Muuta grilliä ei edes ollut. Kylmätarvikkeet säilytettiin kaivossa. Merenrannassa oli enoni pieni peräprutku ja koko kesän kohokohta oli veneretki Porvooseen. Retkellä käytiin tietenkin Brunbergin karkkitehtaalla ostamassa riisisuklaata ja neekerinsuukkoja. Isompana saimme veljeni kanssa käydä kahdestaan soutelemassa kumiveneellä ja jätski ostoksilla kauppa-autolla.


Mökki myytiin jo vuosia sitten, varmaan lähemmäs kaksikymmentä vuotta sitten, mutta muistot elävät yhä. Etenkin, kun mummon kaapista löytyivät vanhat mökkiastiat!

Äitini pravyyri mökillä olivat kasvisnyytit. En ole vuosikausiin tehnyt nyyttejä, mutta tänä kesänä minusta on kuoriutunut mökki-ihminen ja samalla myös kasvisnyytit ovat nousseet uudelleen ajankohtaisiksi. Halpa, yksikertainen ja herkullinen lisuke tai pieni ateria sellaisenaan.


Ohje:
-Kauden kasviksia. Esimerkiksi uusia perunoita, kesäkurpitsaa, porkkanaa, kukkakaalia, sipulia, paprikaa, tomaattia
-Sulatejuustoa, vaikkapa Olympiaa.
-Öljyä
-Suolaa ja pippuria
-Foliota

Pilko kasvikset. Nopeasti kypsyvä kukkakaali ja kesäkurpitsa kannattaa jättää isommiksi lohkoiksi kuin peruna. Revi foliosta neliöitä ja lorauta foliolle tippa öljyä. Kokoa kasvikset folion päälle ja lisää nokare sulatejuustoa. Mausta suolalla ja pippurilla. Voit myös koota nyytin äitini tapaan ja lisätä pohjalle kaalinlehden. Kaalin tehtävänä on estää muita kasviksia tarttumasta kiinni nyytin foliopohjaan.

Kokoa folion reunat yhteen.  Valmis nyytti muistuttaa ulkonäöltään sipulia. Voit halutessasi lisätä toisen folion palan. Hauduta nyyttejä grillissä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Varo nyytistä purkautuvaa kuumaa höyryä kun avaat ne.



Grillikylkeen löydät maukkaan reseptin vaikkapa täältä.



Supermukavaa loppuviikkoa kaikille! Muistakaa nautiskella hyvästä ruuasta, olitte sitten lomalla tai ette. Kesä on monien ihanien tuotteiden sesonkia, eikä sitä kannata haaskata.

1 kommentti:

  1. I Google translated the story and although it made a mess of it (nothing new there), I sense that you have extremely fond memories of the cottage you went to as a kid. I have a similar experience and I seriously wish I had my Grandmothers recipes. The food looks yummie and Google actually made some sense with the recipe, so I might try it when the weather gets good enough for a barbecue! :-)

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, vielä kivempaa jos kommentoit!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.