Etusivu PageMina PageKurssit PageOhjeita PageLinkkeja PagePaperilla-lehti

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Skräppäysohjeita aloittelevalle

Skräppäysohjeita

Kokosin yhteen muutamia skräppäyksen aloittamista helpottavia linkkejä, toivottavasti näistä on apua ja rohkaisua empiville!

Skräppäyksen aloittaminen koetaan monesti hankalaksi, silloinkin kun muuta paperiaskartelua, kuten kortteja, on tullut tehtyä hyvän aikaa. Materiaalithan korttien tekemisessä ja skräppäämisessä ovat lähestulkoon samat.

Aloittelevaa skräppääjää saattaa kauhistuttaa sivun iso koko ja skräppäämisen "oikeaoppisuus". Moni pelkää tekevänsä väärin. Onneksemme on kuitenkin internetin ihmeellinen maailma!
Nopea kuvahaku skräppäys sanalla tuo silmien eteen koko joukon erilaisia sivuja, joista voi jo päätellä, ettei ole olemassa yhtä oikeaa tyyliä tai tapaa skräpätä.

Mitä on skräppäys?

Netistä löytyy paljon skräppäysoppaita jotka antavat mukavasti vinkkejä alkuun pääsemiseksi. Paljon tieto löydät nykyisestä, Ku ite tekee -blogistani
Hyviä oppaita löydät myös Paperikierteen, xingin, Omulin ja Inspiksen blogeista. Mielenkiintoisia ajatuksia skräppäämisestä löytyy myös Elliksen blogista.

Kun skräppäyksen perusteet kaksipuolisenteipin käytöstä, otsikon asettelusta ja paperin reunojen ressaamisesta alkaa olla hallussa on aika siirtyä monimutkaisempiin tekniikoihin. Uusia ideoita löytyy blogien lisäksi lehdistä ja youtubesta.

skräppäysohje, mitä on skräppäys?


Miten aloittaa skräppäys?

Alkuun ison paperin hallitseminen voi tuntua vaikealta. Elementtien sijoitteluun voi ottaa avuksi valmiita luonnoksia. Erilaisia luonnoksia löytää helposti googlaamalla "scrapbooking templates". Valmiiden luonnosten pohjalta voi rakentaa koko sivun tai ottaa elementtejä eri luonnoksista ja yhdistellä niistä omansa. Luonnosten käyttäminen on omiaan myös silloin kun etsii inspiraatiota omaan työhönsä.

Hauska tapa päästä sisälle skräppäyksen maailmaan ovat erilaiset haasteet. Suomessa pisimpään toiminut skäppäyshaaste on Inspiroidu -haaste, johon viittasin jo aiemmin. Englanninkielisiä haasteita joista itse olen tykännyt ovat Scrap365 ja CSI. Lisäksi löytyy paljon muita haasteita joihin voi ottaa osaa. Haasteisiin osallistuvan ei kannata miettiä omaa tasoaan ja osaamistaan liikaa. Ensisijaisesti kyse on itsensä haastamisesta ja inspiroitumisesta!

Jos skräppäyksen aloittaminen vieläkin tuntuu vaikealta, on mahdollista osallistua skräppäyskurssille. Kurssilla pääsee kokeilemaan erilaisia välineitä ja tekniikoita ilman, että tarvitsee itse investoida  suuria määriä rahaa. Kurssilla on helppoa saada nopeasti vastaus mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja nauttia yhdessä tekemisestä! Kursseja järjestävät kansanopistot ja askarteluliikkeet. Itse opetan Askartelu Amaliassa Espoossa. Tamperelaisille vinkiksi, että Sannikka opettaa siellä päin!


Aikaisemmin olen tehnyt postaukset värien käytöstä ja valokuvista, kurkkaa jos niitä on apua alkuun.

Oma tyyli

Monilla pitkään skräpänneillä on oma tunnistettava tyyli. Skräppäystapaamisissa ihmiset tunnistaa paremmin töiden perusteella kuin naaman. Oma tyyli ei kuitenkaan synny hetkessä. Skräppäys on monen asian summa ja samalla lailla kuin muussakin käsillä tekemisessä tyyli syntyy tekemällä ja kokeilemalla.

Paras ohje aloittavalle onkin ryhtyä rohkeasti työhön! Harjoitus tekee mestarin.
Mukavia skräppäys hetkiä kaikille t:emmo

PS. Onko sinulla suositella hyvää linkkiä?

6 kommenttia:

  1. Tämä oli hyvä opastus. Meilläpäin kun ei järjestetä minkäänlaisia askartelukursseja tai en ainakaan tiedä niistä, tosi kiva, kun kerroit näistä asioista.
    Noista valokuvista, joita tulostat, kysyisin vielä. Tulostatko kaikki kuvat valokuvapaperille? Vai käytätkö tavallista paperia?
    Mie olen tosi aloittelija näissä askarteluasioissa ja skräppäyksissä. En ole muuta skräpännytkään kuin meidän kuolleesta kissasta olen tekemässä kirjaa. Muuta en oikein osaa. Eikä tuokaan kirja kovin kummoinen ole. Mutta yritystä on kovasti :)

    VastaaPoista
  2. Hei Sirutuuli! Kiva jos postauksesta oli sinulle iloa. Tulostan aina Canonin valokuvauspapereille.

    Tavalliselle paperille kuvat eivät tulostu kauniisti ja ne ovat hankalia käyttää koska ne ovat niin ohuita ja kupristuvat helposti.

    Ei kannata liikaa miettiä, eikä varsinkaan vertailla. Tärkeintä on että itse nauttii tekemisestä. Olen varma että muistokirja kissastasi on tärkeä ja säilyttää muistoja juuri niin kuin pitääkin.

    Jos tulee mieleen muuta kysyttävää tai aiheita joista kaipaisit lisää tietoa, niin otan mielelläni toivomuksia vastaan. Ja yritän opastaa parhaani mukaan.

    VastaaPoista
  3. Mahtava postaus! Linkkasin Paperiliittimen nassuun - toivottavasti moni löytäisi ja innostuisi :)

    VastaaPoista
  4. LOL, Google translator translates 'skräppäys' with 'crocheting'... Fortunately I know better ;-).

    VastaaPoista
  5. Riikka, Kiitos!

    marsha, sorry that I didn't translate this. This post is some advice for the beginners. How to start and where to find more information. But anyway, you are almost finnish already!

    VastaaPoista
  6. Oh Emmo, don't worry about it! Online translators do a terrible job at translating, but I usually get a pretty good idea what it's about. Just make sure there are plenty of pretty pictures to go with the Finnish, OK?! ;-)

    VastaaPoista

Kiva kun kävit, vielä kivempaa jos kommentoit!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.