Etusivu PageMina PageKurssit PageOhjeita PageLinkkeja PagePaperilla-lehti

tiistai 30. elokuuta 2011

Emalointia

 Emalointi

Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, emalikurssi on yksi suosikeistani. 

Emali on siis jauhemaista lasia, jota tässä tapauksessa sulatettiin kuparilevyn päälle. Myös hopeaa on mahdollista emaloida, tai terästä, kuten esim. kylpyammeet, kattilat jne. Eri materiaaleille käytetään kuitenkin erilaisia emaleita, joten kuparin emalointi jauheilla ei valitettavasti onnistu kattilan korjaaminen.Miten emaloidaan?

 Emalin voi sulattaa kuparin päälle joko uunissa tai kaasuliekillä. Liekillä sulattaminen toimii kun työ ei ole kovin suuri ja se on yksipuolinen. Kaksipuoliset työt tehdään aina uunissa. Lämmitys tehdään liekillä aina alapuolelta, liekki ei saa osua emalinpintaan. Liekillä polttaessa näkee emalin sulavan ja värien reagoinnin. Tykkäsin kaasuliekillä polttamisesta, siinä oli tekemisen meininkiä!

Emalia levitetään kuparin päälle ohut, mutta peittävä kerros. Emalia voi levittää joko kuivana, että märkänä, riippuen halutusta lopputuloksesta ja tarpeesta. Kuivaemaloinnissa käytetään emalijauheen kiinnittämiseen esim. laventeliöljyä. Voin kertoa että viikon jälkeen on migreeni herkässä. Märkänä levitetty emali pestään ja erilaisia työvälineitä apuna käyttäen levitetaan kuparin päälle. Märkäemali kuivataan ennen polttoa.


Tässä on esimerkki siitä kun emalia on liian runsaasti kuparilevyn päällä. Laatta särkyi tippuessaan ja emali halkesi. Sulatin laatan uudelleen ja annoin yläkulman halkeamien jäädä näkyviin. Tämä on tehty niin että alla on poltettu musta emali pinta jonka päälle on ripoteltu valkoinen emali johon on piirrelty niin että musta emali tulee ääriviivoina esille.


Alla on esimerkki epäonnistuneesta ikkunaemali kokeilusta. Tarkoitus oli saada reikiin läpinäkyvä eli transparentti emali, mutta reikien liian suuresta koosta johtuen en saanut sitä toimimaan. En ollut ennen emalikurssia koskaan käsitellyt metallia, jos ihmettelette ontuvia ympyröitä..


Emalitöitä

Tässä on sitten sekalainen setti erilaisia kokeiluita. Emalointi on siitä mukavaa, että vaikka harvoin onnistuu siinä mitä yrittää, niin tulos voi silti olla onnistunut. ERilainen kuin mitä haettiin, mutta kaunis ja toimiva.

Näissä on käsitelty alla olevaa kuparia eritavoin. Pakottamalla, syövyttämällä, ja sitten sellaisen mankelin läpi pyörittämällä jolloin siihen metalliin painuu se kuva minkä kanssa se siitä mankelista vedettiin, en vaan kuollakseni muista sen tekniikan virallista nimeä.

Tässä mun "päätyö". Maatuska kaulakoru. Erilaisia tekniikoita käytetty.

Lisää tekniikka harjoitteita. Alin avaimenperä on mielestäni tosi hauska. Siinä on käytetty mallina Elmon 4v. piirustusta. Toteutettu syövyttämällä.


Tässä on ikkunaemali yritelmä muutettuna kaksipuoleiseksi emaliksi. Sydän on myös kaksipuoleinen.
Tosi mukavaa puuhaa ja toivon että joskus olisi aikaa syventyä tähän vähän enemmänkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit, vielä kivempaa jos kommentoit!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.