Emalointi
Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, emalikurssi on yksi suosikeistani.Emali on siis jauhemaista lasia, jota tässä tapauksessa sulatettiin kuparilevyn päälle. Myös hopeaa on mahdollista emaloida, tai terästä, kuten esim. kylpyammeet, kattilat jne. Eri materiaaleille käytetään kuitenkin erilaisia emaleita, joten kuparin emalointi jauheilla ei valitettavasti onnistu kattilan korjaaminen.

Miten emaloidaan?
Emalin voi sulattaa kuparin päälle joko uunissa tai kaasuliekillä. Liekillä sulattaminen toimii kun työ ei ole kovin suuri ja se on yksipuolinen. Kaksipuoliset työt tehdään aina uunissa. Lämmitys tehdään liekillä aina alapuolelta, liekki ei saa osua emalinpintaan. Liekillä polttaessa näkee emalin sulavan ja värien reagoinnin. Tykkäsin kaasuliekillä polttamisesta, siinä oli tekemisen meininkiä!

Tässä on esimerkki siitä kun emalia on liian runsaasti kuparilevyn päällä. Laatta särkyi tippuessaan ja emali halkesi. Sulatin laatan uudelleen ja annoin yläkulman halkeamien jäädä näkyviin. Tämä on tehty niin että alla on poltettu musta emali pinta jonka päälle on ripoteltu valkoinen emali johon on piirrelty niin että musta emali tulee ääriviivoina esille.

Alla on esimerkki epäonnistuneesta ikkunaemali kokeilusta. Tarkoitus oli saada reikiin läpinäkyvä eli transparentti emali, mutta reikien liian suuresta koosta johtuen en saanut sitä toimimaan. En ollut ennen emalikurssia koskaan käsitellyt metallia, jos ihmettelette ontuvia ympyröitä..

Emalitöitä
Tässä on sitten sekalainen setti erilaisia kokeiluita. Emalointi on siitä mukavaa, että vaikka harvoin onnistuu siinä mitä yrittää, niin tulos voi silti olla onnistunut. ERilainen kuin mitä haettiin, mutta kaunis ja toimiva.



Tässä on ikkunaemali yritelmä muutettuna kaksipuoleiseksi emaliksi. Sydän on myös kaksipuoleinen.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva kun kävit, vielä kivempaa jos kommentoit!
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.